fogászati röntgen

Mi az a fogászati ​​röntgen?

A fogászati röntgen egy olyan diagnosztikai eszköz, amely segítségével a fogorvosok belső képet kaphatnak a hozzájuk forduló páciensek fogairól, az állkapocsról, az állcsontokról és a szájüregi területről.

Az utóbbi évtizedekben a radiológia rendkívül gyorsan fejlődött, létrejött a digitális radiográfia, a képalkotó eljárások mindennapi gyakorlattá váltak a fogászatban is. Az új típusú fogászati röntgenkészülékekkel a fogászati radiográfia gyakorlatilag egy teljesen új, történelmi korszakba lépett.

A digitális radiográfia a fogászati ​​diagnosztika és terápia egyik legfontosabb eszközévé vált, amely lehetővé teszi a fogak, a szájüreg és a fej-nyak területének nagy felbontású, részletes és gyors vizsgálatát. Az eljárás lényege, hogy a hagyományos, filmalapú röntgenfelvételeket helyettesíti digitális képalkotással, amelynek eredményeként a képek digitálisan tárolhatók, manipulálhatók és megoszthatók. 

A digitális radiográfia bevezetése nagy előrelépést jelentett a fogászati ​​gyakorlatban. A hagyományos röntgenfilmek előkészítése és feldolgozása időigényes és költséges volt, a filmek minősége nem mindig volt megfelelő. Ezzel szemben a digitális radiográfia sokkal gyorsabb és hatékonyabb. Az sem mellékes, hogy a digitális radiográfia segítségével a fogorvosok jobb diagnosztikai és terápiás döntéseket hozhatnak. A digitális képek ugyanis nagy felbontásúak és részletesek, a fogorvos a számítógépen elemezve a képeket bármikor tetszőlegesen belenagyíthat egy-egy részletbe. Végeredményként a fogak és a szájüreg problémáit pontosabban lehet felismerni és kezelni. A digitális képek tehát lehetővé teszik a fogorvosok számára, hogy a legjobb megoldást válasszák a beteg számára, mert nagyobb részletességgel tudják megvizsgálni a problémás területeket.

A digitális radiográfia alkalmazásának másik előnye, hogy a képek digitálisan tárolhatók és megoszthatók a páciens és a kezelést végző fogorvos között. A digitális képek azonnali megmutatásával, kinagyításával a fogorvosok jobban be tudják vonni a pácienseket a kezelési terv kidolgozásába; a páciensek könnyen megérthetik a diagnózisukat és a javasolt kezelést. A digitális képek gyorsabb kezelést tesznek lehetővé, mivel nincs szükség arra, hogy a beteg visszajöjjön a röntgenfelvételekért. A fogászati klinikák számára azért is előnyös, mert nem kell többé arra energiát és humán erőforrást pazarolni, hogy a hagyományos filmeket archiválják.

A digitális radiográfia használata az implantátumok és a fogpótlások tervezésében különösen fontos. A digitális képek lehetővé teszik a fogorvosok számára, hogy az implantátumok és a fogpótlások pontosabb tervezését végezzék el. 

A fogászati röntgen sugárzása általában kisebb, mint a hagyományos röntgeneké. A fogászati röntgenek két típusba sorolhatók: az intraorális röntgenek és az extraorális röntgenek. Az intraorális röntgenek olyan röntgenek, amelyeket közvetlenül a beteg szájában használnak. Ezek a röntgenek rendkívül részletes képeket szolgáltatnak a fogakról és a szájüregi területekről. Az extraorális röntgenek viszont külső képeket készítenek a fej-nyak területről, és széles körben használják az állcsontok és a fogak diagnosztizálására.

A fogászati röntgen készítésekor a megfelelő képminőség elérése érdekében a páciensnek minden fémet és akadályozó tárgyat el kell távolítania a vizsgálandó részről, így például fülbevalót, nyakláncot, piercinget, hajgumit, szemüveget vagy kivehető fogpótlást. A sugárzástól a pácienst ólommellény használatával védik. Intraorális felvétel készítése során ülő, extraorális képnél ülő vagy álló helyzetben kell maradnia, mozdulatlanul, kb. 5 másodpercig, hogy a felvétel a lehető legjobb minőségű legyen.

A Fusion Dental Clinicnél elérhető, széleskörű fogászati szolgáltatások egyik fontos szegmense a legmagasabb minőségű fogászati digitális képalkotás. A berendezések minősége, a jól felkészült műszaki háttérszolgáltatás garancia a fogorvosaink részére, hogy tevékenységüket a legmagasabb képtechnikai támogatással zavartalanul, sikeresen végezzék. 2D, 3D CBCT és teleröntgen berendezéseink a legjobb felbontású és minőségű felvételeket adják.

A Fusion Dental Clinic Sepsiszentgyörgy egyik legnagyobb fogászati klinikája, amely technikai felszereltségét tekintve kiemelkedő helyet foglal el nemcsak Kovászna megyében, hanem az egész régióban. Nem kell máshová menned röntgenfelvételért, náluk azt is megkapod! Időpontkérésért írj az info@fusiondental.ro címre, vagy hívd a +40 770 705 705 telefonszámot. További információkat a honlapon találsz: fusiondental.ro.