napelem szerelés

A napelem telepítés folyamata

A napelemes rendszerek számos előnnyel rendelkeznek, így érdemes lehet a telepítés mellett dönteni. Különösen akkor számít jó beruházásnak, ha az adott ingatlan villamosenergia igényét teljes mértékben képes fedezni. Ha már egy ideje kacérkodik a gondolattal, hogy napelemes rendszert telepíttet, akkor érdemes szakember segítségét kérni, illetve megismerni a beszerelés teljes folyamatát.

Igényfelmérés és tervezés

A legelső, de akár nevezhetjük nulladik lépésnek is, hogy összegyűjtöd az elmúlt évek villanyszámláit, beleértve a téli és a nyári hónapokat egyaránt. Ez azért fontos, mert ennek alapján lehet kielemezni a háztartás pontos fogyasztását. Ez is fontos tényező a napelem rendszerek telepítése előtt. Amint rendelkezésre áll egy kWh-ban kifejezett havi átlagfogyasztás, könnyen kiszámítható, hogy mekkora napelemes rendszerre lehet szükség, illetve ez milyen költségeket jelent.

A tervezési szakasz nagyon fontos, mivel az alul méretezett napelemes rendszer azt jelenti majd, hogy továbbra is a közüzemi szolgáltatásokra szorul majd. A túlméretezett rendszer sem túl előnyös, mivel kihasználatlansággal és felesleges túlköltekezéssel jár együtt.

A megfelelő kivitelező kiválasztása

Érdemes tájékozódni, több cégnek is utána nézni annak érdekében, hogy olyan kivitelezőt tudj megbízni a munkával, amely valóban hozzáértő és nagy szakértelemmel rendelkezik. A referenciák áttekintése különösen hasznos. Minél alaposabban informálódsz az adott cégről, annál nagyobb eséllyel fogsz megbízható szakembereket választani, akik precíz munkát végeznek.

Helyszíni felmérés

A szakember időpontegyeztetést követően alaposan szemügyre veszi a tető állapotát és szerkezetét, az épület szerkezetét, a háztartásban lévő elektromos készülékek számát, illetve azok fogyasztását. A napsütést figyelembe véve a környezeti adottságokat megvizsgálja és kiértékeli. Az is fontos szempont, hogy vannak-e olyan tényezők, például növények vagy épületek, melyek árnyékot vetnek a tetőre. A helyszíni felmérés alapján a szakember el tudja készíteni az árajánlatot. Ha elfogadod az árajánlatot, akkor a szerződéskötést követően megkezdődhet a munka oroszlánrésze.

A napelem telepítése

Érdemes tisztában lenni vele, hogy a hálózatra történő csatlakozás engedélyeztetése elég sok időt vesz igénybe. Ha a szigetüzemű napelemes rendszerek mellett döntesz, akkor viszont ez a lépés kimarad, mivel pusztán bejelentési kötelezettséggel kell számolni.

Az adminisztrációt követően megkezdődik a tervek alapján a napelemek beszerzése és telepítése. Első lépésként a tartószerkezetet kell telepíteni jellemzően a tetőre. Ha ez valamiért nem jöhet szóba, akkor a földre kerül a tartószerkezet, illetve a napelemek. Nem csak a tartószerkezet, hanem a tartósínek és az acélkampók felszerelése is egyidőben történik. A napelemek hátoldalukon egy csatlakozómodullal kerül felszerelésre a tartószerkezetre. Ha mindez megvan, akkor jöhet az elektromos vezetékezés, illetve az inverter felszerelése. Utóbbi kapcsán nagyon fontos, hogy a különféle külső, például időjárási körülményektől védve legyen. Ezt követően az invertert csatlakoztatni kell a hálózathoz.

A telepítést követően nem ér véget a munka, ugyanis szakemberek próbaüzemet tartanak, illetve tájékoztatnak a szükséges tudnivalókról. Ezenkívül a rendszer felülvizsgálatára is sor kerül, valamint érintésvédelmi jegyzőkönyv készül.