autó vezető

Tudod, hogy mire szolgál az ABS kocka az autódban?

Az ABS kocka, ahogy a neve is mutatja, az ABS rendszer része. Egészen pontosan a blokkolásgátló nyomásszabályzó modulja. Gyakorlatilag egy hidraulikatömb, amely elengedhetetlen fontosságú az ABS működéséhez. A gépjárműben a blokkolásgátló, vagyis az ABS rendszer abban segít, hogy erőteljes fékezés esetén könnyen irányítható legyen a gépjármű, valamint még a rossz útviszonyok mellett se pördüljön ki az autó.

Az ABS kocka feladata az autóban

A blokkolásgátló jellemzően passzív, csak hirtelen erős fékezés hatására lép működésbe. A fékfolyadék az ABS tömbön áramlik át, azonban erősebb fékezés esetén megváltozik a helyzet, ugyanis az erre a célra szolgáló szenzor jelzésének hatására egy mágneses szelep a tartályba engedi fokozatosan a fékfolyadékot. Ennek hatására csökken a nyomás a fékkörben. A blokkolásgátlóval ellátott gépjárművekben a vészfékezés helyes módja a fékpedál erőteljes lefelé nyomása, még abban az esetben is, ha a fékpedál érezhetően pulzál, remeg.

Honnan tudható, hogy az ABS kocka meghibásodott?

Az ABS kocka a gépjármű motorterében található, ami azt jelenti, hogy menet közben erős rázkódás és nagyon magas hőhatás éri. Így nem csoda, hogy viszonylag gyakran meghibásodik. Sokan abba a tévhitbe ringatják magukat, hogy a ABS kocka meghibásodása esetén elég a műszerfalat figyelni, mert az autó diagnosztikai rendszere sok esetben akkor sem jelez, amikor minden jel arra utal, hogy az alkatrész meghibásodott. Mivel sem az ABS lámpa nem világít, sem a hibakód nem olvasható ki, ezért rendkívül fontos figyelni a különféle, meghibásodásra utaló jelekre.

Az egyik legjellemzőbb ráutaló jel, ha fékezés során az alsó holtpontig becsúszik a fékpedál. De, ha erre nem is kerül sor, viszont nagyon lent fog a fék, az is utalhat a hidraulikatömb meghibásodására. Ha úgy érzed, hogy olyan, mintha a fékrendszer levegős lenne, akkor az az ABS kocka meghibásodására is utalhat. Tovább erősítheti a gyanút, ha fékolaj szivárgásra leszel figyelmes. Ezenkívül akkor sem lehetsz nyugodt, ha a fékhatás késleltetett és akkor sem teljesen érzékelhető.

Mit lehet tenni meghibásodás esetén?

Ha meghibásodott az ABS kocka, akkor mindenképp javításra lesz szükség. A csere nem minden esetben jó ötlet, hiszen bizonyos modellek esetében az ABS kocka szinte biztosan újra meghibásodik, mert típushibáról van szó. Ilyen például a Suzuki. Az ABS kocka javítása kapcsán a rewopro.hu weboldalon olvashatsz bővebb információkat!