elektromos autó töltő

Elektromos autó töltő kiépítése otthon – 10 szempont amit érdemes figyelembe venni

Elektromos autó töltő kiépítése otthon? Hasznos információkat gyűjtöttünk össze az elektromos autó töltő működéséről, valamint az elektromos autók töltésével kapcsolatos egyéb kérdésekről.

1. Miért érdemes otthoni töltőállomást szerezni?

Az elektromos autót otthon nem szabad szabványos csatlakozóról tölteni, mivel a hagyományos aljzatok nem alkalmasak hosszú távú nagy terhelésekre, így az autó feltöltése tűzveszélyt jelent. A levehető töltőkábellel ellentétben az otthoni fali töltő áramerőssége legalább 16 amper, ami hatékonyabb és akár 60% -kal gyorsabb töltési időt jelent. Az otthoni töltőpont szintén kevesebb hőt termel, mivel pontosabban méretezhető az elektromos autó töltési igényei szerint. Az otthoni töltési pont gyorsabb és biztonságosabb elektromos töltést tesz lehetővé. A töltőállomás jelzi az esetleges meghibásodásokat, és a töltés automatikusan befejeződik, ha az akkumulátor tele van. Az otthoni töltőpontok legnagyobb előnyei a következők:

Gyors
töltés a töltési ponton jobb árammal és maximális teljesítménnyel tölti fel elektromos autóját

Biztonságos töltés
töltőállomást elektromos autó töltésére tervezték, és garantálja a biztonságos töltést a beépített aktív RCD-vel, amely csak akkor kapcsolja be az áramot, ha minden csatlakozás csatlakoztatva van.

2. Milyen töltőt válasszak?

Minden újabb elektromos autó rendelkezik 2 -es típusú csatlakozóval, amely európai szabvány. A típusjelzés az autóhoz csatlakoztatott töltőkábel végének típusára vonatkozik. Néhány régebbi modell 1 -es típusú csatlakozóval rendelkezik. A wallbox.hu webshopban kapható Wallbox Pulsar Plus töltőhöz 1 -es és 2 -es típusú csatlakozóhoz egyaránt alkalmas töltőkábel tartozik.

3. Hol kell elhelyezni a töltőt?

Ha saját garázzsal rendelkezik, érdemes otthoni töltőt elhelyezni, hogy fel tudja tölteni autóját, amíg a garázsban parkol. Az otthoni töltő a ház falára is felszerelhető – teljesen biztonságos a szabadban. Ha nincsenek falak a parkoló közelében, akkor vásárolhat egy külön töltőoszlopot.

4. Válasszam a fix kábellel ellátott otthoni töltőt?

Az otthoni töltők rögzített kábellel vagy saját kábelhez megfelelő aljzattal kaphatók. A rögzített kábellel ellátott töltő mindig rendelkezésre áll, ha szükséges, míg az autóhoz mellékelt töltőt sürgősségi töltésre használják. A rögzített kábellel ellátott töltőpont szintén olcsóbb megoldás, ha a kábelt nem kell külön megvásárolni. A laza kábel lehetővé teszi az 1 -es és a 2 -es típusú töltés közötti váltást a töltendő autó típusától függően. Ez előny lehet, ha több elektromos autója van a családjában, vagy ha gyakori vendégei vannak, akiknek fel kell tölteniük autóikat.

5. Mi a letöltési mód?

Négy különböző töltési mód létezik. Minél magasabb, annál jobb a töltési kapacitás. A Wallbox Pulsar és a Pulsar Plus elektromos autós töltőink 3 típusú töltési móddal rendelkeznek, amely a leginkább ajánlott töltési mód, a telepített töltési ponttal, amely szabályozza a töltés hatékonyságát.

6. Hogyan kell telepíteni az otthoni töltőt?

Az otthoni töltő vagy a külső, vagy a fal belsejében, vagy a parkolóhely oszlopán van felszerelve. A töltőállomást felhatalmazott villanyszerelőnek kell felszerelnie. Kérjük, vegye figyelembe ezt a három dolgot a töltőállomás telepítésekor:

  • Kérje a szerelő cégtől a teljes árajánlatot az elektromos rendszer ellenőrzésére, a végső ellenőrzésre és a minőségellenőrzésre.
  • A töltőállomást lehetőleg a tető alá telepítse, hogy minimálisra csökkentse a nedvesség károsodásának kockázatát.
  • Ellenőrizze, hogy a töltődoboz saját biztosítékkal és földzárlat -megszakítóval rendelkezik -e, vagy elektromos szekrényhez kell csatlakoztatni.

7. Mi az intelligens töltő?

Az otthoni töltők egyszerű és intelligens változatai is rendelkezésre állnak. A Wallbox Pulsar Plus egy intelligens töltő, amely Power Boost, dinamikus terheléselosztó funkciót kínál. Ez azt jelenti, hogy a ház többi energiafogyasztásához kapcsolódik, és akkor töltődik, amikor a legolcsóbb az áram. Például, ha egyszerre használja a tűzhelyet és a mosógépet, akkor az intelligens töltő csökkenti az elektromos energia felhasználását az elektromos autó feltöltéséhez. Amikor befejezte az evést és a ruhamosást, a töltő észleli, hogy áram van a rendszerben, és növeli a töltési sebességet. Az intelligens töltők telefonos alkalmazáson keresztül vezérelhetők. Ön dönti el, hogy mikor és milyen gyorsan szeretné tölteni, és szöveges üzenetet kap, amikor az autó akkumulátora teljesen fel van töltve. Az energiafogyasztást is figyelemmel kísérheti.

8. A töltőválasztás befolyásolja az akkumulátor élettartamát?

Annak érdekében, hogy az elektromos autó akkumulátora a lehető leghosszabb ideig tartson, célszerű az akkumulátort a mindennapi használat során akár 80% -ig, és csak hosszú utazás előtt 100% -ig feltölteni. A töltés előtt meg kell várnia, amíg az akkumulátornak csak 20 százaléka marad. Ne hagyja az autót hosszú ideig teljesen feltöltött állapotban, mivel az akkumulátor pólusai bevonatban lehetnek a teljesítmény csökkentése érdekében. Az elektromos autó akkumulátora a legjobb, ha meleg van, például közvetlenül vezetés után. Ezért érdemes a töltőt bekapcsolni, amikor hazatér egy autóutazás után.

9. Milyen hatékony otthoni töltőpontra van szükségem?

Az otthoni töltőpont kiválasztásakor gondolnia kell arra, hogy milyen hatékony töltőpontot szeretne és telepíthet az ingatlanára. A töltési teljesítményre vonatkozó általános javaslat 3,7 kW, ami 16 ampernek felel meg egyfázisú töltőben. Az otthoni töltési pont kiválasztásakor figyelembe kell vennie az ingatlan elektromos kapacitását is, vagyis azt, hogy mekkora a ház fő biztosítéka.

10. Melyik csatlakozó a gyors töltéshez?

Gyorstöltő csatlakozók:

CHAdeMO
 Standard japán egyenáramú gyorstöltő járműveken. A töltési teljesítmény akár 50 kW is lehet. Az 1 -es típusú csatlakozókkal rendelkező elektromos autókat gyakran kiegészítik CHAdeMo csatlakozással.

CCS A CCS (kombinált töltőrendszer) a 2 -es típusú töltőport kiterjesztése. Kifejezetten gyors töltésre és váltakozó áramú (AC) és egyenáramú (DC) töltésre lett kifejlesztve: a CCS port 2 -es típusú csatlakozóval rendelkezik az EU szabvány szerinti váltakozó áramú töltéshez, és speciális csatlakozóval rendelkezik a gyors töltéshez egyenáram. Ily módon az autót normál és gyors üzemmódban is fel lehet tölteni az autó egy és ugyanazon csatlakozójáról.

Tesla Supercharger
A Tesla saját egyedi csatlakozókkal és gyorstöltő állomásokkal rendelkezik, amelyek ma akár 150 kW teljesítményre is képesek. Minden Tesla modell rendelkezik CCS adapterrel és / vagy kábellel, amelyet harmadik féltől származó töltőhálózattal lehet használni. A Tesla Supercharger töltőpontok azonban csak a Tesla saját autóinak töltésére használhatók.