Maitland1

Maitland manuálterápia: Miért érdemes alkalmazni?

A manuálterápia fogalma mindenki számára ismerős lehet, hiszen kézi diagnosztikát és kezelést jelent. Ez egy összetett terület, amely sokféle módszert foglal magában, például a Maitland manuálterápiát.

Az ausztrál-angol származású gyógytornász, Geoffrey D. Maitland (1924-2010) által kifejlesztett módszer nemzetközileg elismert, betegközpontú, és klinikai bizonyítékokon alapul. Ez a módszer teljes mozgási szervrendszer (izom-, ín-, csont-, ízületi rendszer) vizsgálatát és kezelését tartalmazza, amely magában foglal egy szubjektív betegvizsgálatot, egy objektív betegvizsgálatot és a beteg kezelését.

Mi teszi különlegessé a Maitland módszert?

A módszer sajátosságát az adja, hogy a beteg aktuális panaszait folyamatosan összeveti a szakmai elméleti háttérrel, így létrejön egy állandó „párbeszéd” a beteg és a kezelő között. A kezelés során az egyéni szükségletek és egészségi állapot figyelembevételével egyéni megközelítést alkalmaz. Ennek eredményeként részletesen megismerjük a fájdalomhoz kapcsolódó idegek, ízületek és izmok helyzetét.

Az eljárás középpontjában mindig a páciens áll, hogy pontosan meg lehessen határozni a kezelés szükségességét és irányát. A Maitland manuálterápia kiemelkedő fontosságot tulajdonít a klinikai megalapozottságnak és részletes mozgásszervi vizsgálatnak. A pácienssel folytatott párbeszéd része a mozgásvizsgálatnak, amelyet az elvégzett kezelés után a tünetek változásának újbóli felmérése követ, hogy mindig az aktuális állapotra tudjunk reagálni.

Milyen esetekben lehet sikeresen alkalmazni ezt a módszert?

A Maitland manuálterápia hatékony lehet:

 • Gerincproblémák esetén
 • Sérülések rehabilitációjában
 • Ízületi fájdalmak kezelésére
 • Ízületi merevség enyhítésére
 • Izomfeszültség csökkentésére
 • Akut és krónikus fájdalmak esetében
 • Idegi eredetű problémák kezelésére
 • Migrén és fejfájás esetén.

Maitland2

A Maitland manuálterápia előnyei és hatásossága

A Maitland módszer a mobilizáció és manipuláció kombinációján alapul, melyek célja az ízületek, izmok és idegek kezelése. Ez az eredményes kezelési megközelítés:

 • Fájdalomcsillapítást biztosít.
 • Segíti a test mozgékonyságának helyreállítását.
 • Mindig figyelembe veszi az adott páciens állapotát egyéni megközelítés alkalmazásával.
 • Átfogó betegvizsgálattal azonosítja a probléma okát, jellegét, a tünetek szöveti forrását és kialakulásának okát.
 • Más manuálterápiás módszerekkel együtt alkalmazva is hatékonyan működik.

Hogyan zajlik a kezelés?

Először is az Állapotfelméréssel indulunk, amely során alaposan átvizsgáljuk a beteg problémáját részletes kikérdezéssel. Ezután különböző aktív és passzív teszteket végzünk, amelyek alapján hipotézist állítunk fel, hogy megállapítsuk a fájdalom okát – mely ideg, ízület vagy izom felelős a fájdalomért -, majd megtervezzük a kezelést. Az egyedi megközelítésnek köszönhetően a kezelési terv optimálisan alkalmazkodik a páciens aktuális állapotához.

Ha egy bizonyos ízület felelős a fájdalomért, akkor azt mobilizációs technikával vagy manipulációval kezeljük.

A manipuláció és mobilizáció közötti különbség

A manipuláció gyors mozdulattal „kiroppantja” az adott ízületet. Ez a módszer ritkábban alkalmazott, mivel rövid távú hatása mellett veszélyes is lehet.

A mobilizáció lassabb, biztonságosabb és hatékonyabb módszer. A terapeuta könnyebben reagálhat a páciens visszajelzéseire a kezelés közben, mivel az lassabb tempóban történik.

Maitland3

Különféle mobilizációs technikák:

 • Akcesszórikus mobilizáció: Ezzel a módszerrel célzott mozgásokat hajtunk végre az ízületen, amelyek hatékonyan befolyásolják az ízületi felületek közötti kapcsolatot. Passzív módon történik az ízület mozgatása, ami ideális akut állapotokban.
 • Fiziológiai mobilizáció: A terapeuta olyan mozgásokat alkalmaz az ízületen, amelyek a természetes mozgásmintákat követik. Ez lehetővé teszi a páciens részleges kontrollját az ízületi mozgás felett, és segíti a normális funkció visszaállítását.

Mindkét mobilizációs eljárás hatékony lehet a fájdalom csökkentésében, az ízületi mozgékonyság javításában és a szöveti funkciók helyreállításában. A kiválasztott módszer mindig függ a páciens állapotától, az érintett ízületi problémától és a terápiás céloktól. Ha a fájdalom idegi eredetű, akkor neurodinamikai kezelést alkalmazunk, amely az érintett ideg mobilizálását célozza. Ennek a kezelésnek a célja a perifériás idegrendszer mozgékonyságának helyreállítása, az idegi tünetek enyhítése és a fájdalom csökkentése.

Kezelések száma és hatásuk tartóssága: mi befolyásolja?

A kezelések száma és az eredmény tartóssága az adott probléma súlyosságától függ. Minél súlyosabb a probléma, annál több kezelésre lehet szükség, és ez befolyásolja az eredmény tartósságát is. Ha sikerül megtalálni a fájdalom forrását vagy okát, akkor általában tartós eredményeket lehet elérni. Azonban vannak olyan esetek is, amikor ez a módszer nem nyújt elegendő segítséget, és más terápiás módszerekkel lehet jobb eredményt elérni. Ilyenek például a viszcerális eredetű problémák, amikor a fájdalom forrása nem a mozgásszervi rendszerben keresendő.

Képek forrása: Sherlock Rehab