alvási probléma

Alvási problémák

A megfelelő testi és pszichés működéshez nélkülözhetetlen az alvás. Az alvás szerepe a feltöltődés, információ feldolgozás, regenerálódás, melyre az immunrendszernek, szerveinknek, agyműködésünknek egyaránt szüksége van.

Alváshiányt az alvásigényhez mérten tudjuk meghatározni. Általánosságban a felnőtteknek napi 6-8 óra, gyermekeknek és tinédzsereknek ennél valamivel több alvás szükséges. Az idősebbek alvásigénye az életkor előrehaladtával természetes módon csökken és felületesebbé válik.

Az alváshiánynak, rossz minőségű alvásnak olyan sok negatív következménye lehet, hogy nagyon komolyan kell vennünk a kezelését. Egyik oka lehet a pszichés alvászavar, de a lelki kiegyensúlyozottság alapfeltétele is az alvás, így most pszichológiai megközelítésből foglalkozunk vele.

Mivel az alvási problémák hátterében szív és érrendszeri probléma, emésztési probléma és légzészavar is állhat, első lépésben célszerű egy teljes körű kivizsgálással az okok nyomába eredni.

Az alvási problémák hátterében nagyjából 15% eséllyel áll valamilyen pszicho-fiziológiai ok. Az alvászavar könnyen jelentkezhet egy pszichés feszültség hatására, amivel napközben sikeresen megküzdünk, vagy amit eredményesen elnyomunk, így éjszaka hódit magának teret.

Az alvási problémák többféle típusa ismert. Itt az alvási apnoe, amelynek legjellemzőbb ismertetőjegye a horkolás közbeni levegővétel-kihagyás, az alvást megszakító rémálmok, az alvajárás, az inszomnia, ami egy látszólag ok nélküli álmatlanság. Amikor lelki eredetű az alvási probléma, akkor leginkább depresszió, szorongásos zavar, valamilyen drog vagy gyógyszer függőség áll a hátterében. Ebben az esetben a pszichológus lehet az alvási problémától szenvedő érintett segítségére.

Érdemes pszichológushoz fordulni az alvászavarral, ha az alábbiakat jellemzőnek érezzük magunkra nézve:

  • nem találjuk az alvási probléma okát,
  • már egy ideje fennáll és rontja a napközbeni teljesítményünket,
  • bármilyen szokatlan, furcsa viselkedés kíséri,
  • hangulatingadozás, napközbeni erős álmosság, tudat-kihagyás jelentkezik,
  • más krónikus betegségekkel jár együtt.

Az első és legfontosabb az alapbetegség kezelése, melynek gyógyulásával az alvási propbléma is megoldódik. Amennyiben az ok pszichológiai eredetű, akkor megoldást hozhat az autogén tréning és a meditáción alapuló módszerek, melyek alkalmasak az idegrendszer áthangolására, a szorongás és a stressz oldására. Általuk nem csak a jobb alvásminőség érhető el, hanem például az autogén tréninggel a szükséges alvásidő is csökkenthető.

A pszi.hu weboldalon olyan tapasztalt szakembereknél foglalhatunk időpontot, aki segíthet megérteni milyen problémáról üzen számunkra a testünk az alvási nehézséggel és megoldást találhatunk a hétköznapjainkat megnehezítő tünet megszüntetésére.