óraszerkezet

Az óraszerkezeteknek számos típusa létezik. Nézzünk meg most néhányat a leggyakoribbak közül!

Sokféle óraszerkezet létezik. A leggyakoribb típus a kvarc, amely elemet, vagy akkumulátort használ. Vannak azonban mechanikus és automata szerkezetek is, amelyek rugókat vagy a kar természetes mozgásának energiáját használják. Ebben a cikkben megnézzük a különböző típusú szerkezeteket és azok működését.

Mi az az óraszerkezet?

Többféle óramű létezik, amelyek az óra működését, tulajdonképpen az időmérést biztosítják. Az első típus a mechanikus óramű, amely fogaskerekek bonyolult sorozata segítségével működik; a második típus, ami maga is mechanikusnak számít, az automata, vagy önfelhúzós szerkezet, amely a kezed mozogási energiáját felhasználva húzza fel magát a nap folyamán. A harmadik típus pedig a kvarc óraszerkezet, amely elektronikus oszcillátor segítségével tartja a pontos időt.

Mechanikus óraszerkezet

A zsebórák voltak az első olyan időmérők, amelyek pontosan és hatékonyan mutatták az időt. Az első órák a 16. századi Olaszországban készültek, és mechanikus szerkezet működtette őket. Az óragyártás úttörői bonyolult, pontos zsebórákat készítettek fogaskerekek kombinációjával, amelyek pontos sebességgel forogtak, hogy pontosan és hatékonyan mutassák az időt.

Az ilyen típusú órák hagyományos kézi felhúzású óraművel rendelkeznek, amelyet a legtöbb esetben naponta fel kell húzni.

Az óraszerkezetek az órák motorjai. Általában bonyolultabbak és nagyobb szakértelmet igényelnek, mint kvarc társaik, és nagyobb megbecsültségnek is örvendeznek, ezért előszeretettel használják olyan luxusóra gyártók, mint a Rolex,  Breitling, vagy a Patek Philippe.

A kézi felhúzású órák klasszikus stílusúak, amelyek soha nem mennek ki a divatból. Napi felhúzást igényelnek, de a legtöbb tulajdonos élvezi az órájával való interakciót.

 

Automata óraszerkezetek

A 16. században az órásmesterek olyan alacsony karbantartási igényű órákat kezdtek el fejleszteni, amelyek felhúzás nélkül is működtek. Ezeket automata óráknak hívták, és úgy alakították kis őket, hogy a karunk mozgatásából nyerjék az energiát.

Az ilyen órák egy úgynevezett rotorral rendelkeznek. Ez feszíti meg a hajszálrugót a szerkezetben. Így látja el energiával az időmérőt viselése közben.  Az óra tehát automatikus, és nem igényel kézi felhúzást!

Az emberek szeretnek automata órákat viselni, mert a robusztus belső felépítésüknek hála, egyedülállóan nehéz érzést nyújtanak a csuklón. Az automata óra súlya tudatosan emlékeztet annak minőségére.

Quartz óraszerkezetek

A kvarc szerkezetek egyértelműen megbízhatóbbnak számítanak a mechanikus társaikkal szemben. A kvarc órák egy akkumulátor által generált elektromos áramra támaszkodnak, amely rezgéseket hoz létre az idő pontos meghatározása érdekében.

Az 1960-as évek második felében megjelentek a kvarcórák, ami nagyon gyorsan, az úgy nevezett kvarcválsághoz vezetett. Ez óriási fejtörést okozott a svájci óragyártóknak, akik korábban a bonyolultabb mechanikus karóráikkal uralták az iparágat.

A svájci óraipart súlyosan érintette ez a digitális forradalom, mert kezdetben gőgösen reagált, és nem volt hajlandó elfogadni az új technológiát. Eközben a haladóbb szemléetű japán óramárkák, például a Seiko, a Citizen és a Casio gyorsan felvirágzott, ugyanis nem követték el ugyanezt a hibát. Gyorsan meglátták az új technológiában rejlő lehetőségeket, ami elérhetővé tette számukra, hogy megfizethető árú, ugyanakkor megbízható időmérőket állítsanak elő.

A kvarcóráknak jellemzően kevesebb mozgó alkatrésze van, mint az automata vagy kézi óráknak, így egy adott árkategóriában általában tartósabbnak számítanak.

Előállítási áruk is alacsonyabb, mint a klasszikus mechanikus típusoké, így ár – értékarányban verhetetlennek számítanak. Ez még nem minden, ha ehhez hozzászámoljuk még a jóval kisebb karbantartási igényüket, hamar rájöhetünk, hogy sok esetben az ilyen szerkezettel szerelt típusok jóval észszerűbb választásnak számítanak a klasszikus darabokhoz viszonyítva.

Összegzés

Reméljük, hogy ez a cikk hasznos volt a számodra, és jobban megérted az óraszerkezeteket, és azok működését! Ha egy kifinomultabb órát keresel, akkor egy automata vagy mechanikus szerkezetű óra lehet a megfelelő választás a számodra. Ezek az órák azonban több karbantartást és ápolást igényelnek, mint a kvarcórák. Ha inkáb a funkció és az ár a döntő szempont számodra, valószínűleg inkább az elemes változatokat érdemes szemügyre venned.