kommunális gép

Mit érdemes tudni a kommunális gépekről?

Minden mezőgazdaságban dolgozó vállalkozó számára fontos, hogy megbízható kommunális gépekkel rendelkezzen. A legtöbb gazdálkodó a saját tulajdonú és működtetésű gépeket részesíti előnyben. A modern gazdálkodók az év során rengeteg felszerelést és gépet használnak, így természetesen kommunális gépeket is. A csúcstechnológiás kombájnoktól elkezdve egészen az egyszerűbb traktorokig számtalan gépre van szükségük ahhoz, hogy a mezőgazdasági munkálatokat zökkenőmentesen elvégezhessék. Különösen azoknak a gazdálkodóknak okozhat fejtörést a számtalan géptípus, akik most indítják el mezőgazdasági vállalkozásukat. A műveletek hatékonysága érdekében más és más típusú mezőgazdasági gépekre lesz szükség az év folyamán.

Milyen gépek tartoznak a kommunális gépek kategóriájába?

Novara weboldalán bővebben olvashatsz a kommunális gépekről, de mi most cikkünkben néhányat be is mutatunk. Ide tartoznak a hóekék, a mulcsozók, a rézsűmulcsozók és szárzúzók, a sószórók, a talajegyengetők és az úttisztítógépek és seprőgépek. A talajegyengető gépek segítségével a pangó vizet lehet elkerülni, valamint biztosíthatjuk az ültetés és a betakarítás szabályosságát is. Fontos tudni, hogy a talajegyengetést akkor érdemes elvégezni, amikor a talaj szárazabb és nem áll fenn a tömörödés veszélye. Ha száraz a talaj, akkor a gép kezelőjének is sokkal gyorsabb és biztonságosabb lesz a talajegyengető gép kezelése. Talajegyengetés után minden egyes egyenetlenség el fog tűnni, hiszen a földfelszínt képes teljesen kiegyenlíteni. Érdemes a munka megkezdése előtt kitűzni a talaj legmélyebb pontját, így a földmunka során a földterület mindig azonos mélységű marad. Az egyengetés során nem csak a talaj kiegyenesítésére kerül sor, hanem el lehet távolítani a felesleges köveket és a gyökereket is. A munka elvégzése után lehetőség van egy másik pengével elvégezni a talaj fellazítását is.

Pontosan milyen talajegyengető gépeket tudunk megvásárolni?

A talajegyengető gépeket 400 000 és 1 000 000 Forint közötti árakon lehet megvásárolni. Az ár természetesen függ a gépek méretétől és azok felszereltségétől. A gépek nevéből már gyakran sejteni lehet, hogy milyen szélességben lehet vele dolgozni. Ha kisebb földterületről van szó, akkor érdemes egy kisebb talajegyengetőt beszerezni, amely körülbelül 1,8 méter szélesen tudja elvégezni a talaj egyengetését. Ha nagyobb földterületet szeretnénk megművelni, akkor egy 2,5 méter széles kotrófejjel ellátott gép lehet a segítségünkre.

Mire valók a szárzúzók?

Nagyon széles a felhasználási területük, hiszen a betakarítás utáni munkálatoknál lehet őket széleskörűen alkalmazni. A szőlő és gyümölcsös ültetvényeken, a szántóföldeken, a különféle füves területeken, esetleg gyepek tisztítására alkalmazhatók. A kalászos gabona termesztők, ha nem rendelkeznek korszerű arató és cséplőgéppel, akkor nagy hasznát veszik a szárzúzóknak a betakarítási munkálatok elvégzése során.