Tudnivalók a klíma fűtésről

Amikor azon gondolkodunk, hogy miként tudnánk költséghatékonyan fűteni az otthonunkat, akkor több opció is számításba jöhet. Ezek közül az egyik a klíma fűtés, a mai modern készülékek ugyanis nemcsak hűtésre, hanem fűtésre is alkalmasak. Így hát nincs akadálya annak, hogy a klímánkat is felhasználjuk arra, hogy kellemes meleg legyen a lakásban.

 

Milyen készülékek alkalmasak a klíma fűtésre?

 

A régiekkel ellentétben, a modern gyártású klíma berendezések már hőszivattyús elven működnek, ami azt jelenti, hogy képesek egyik helyről a másikra szállítani a hőenergiát. Hűtési üzemmódban a beltéri levegőt a hőcserélő segítségével lehűtik. Fűtési üzemmódban pedig fordítva, a benti levegőt felfűtik.

 

A klíma fűtés kapcsán háromféle berendezésről beszélhetünk. Vannak olyan modellek, amik alkalmasak a levegő hőmérsékletének emelésére, de nem várhatunk tőlük folyamatos fűtést. Ezeket a már meglévő fűtőrendszer alkalmankénti kiegészítésére tudjuk használni. Ugyanakkor ottvannak azok a klímák is, amik önálló fűtésre is használhatók. Ezeket tovább csoportosíthatjuk aszerint, hogy mekkora hőmérsékleten, mennyire gazdaságosan működnek. Ha önállóan szeretnénk fűtésre használni a klímát abból a célból, hogy spóroljunk, akkor a kifejezetten fűtésre optimalizált készülékek között érdemes nézelődni.

 

Mit kell tudni az inverteres klíma működéséről?

 

A régi, nem inverteres készülékeket egyszerűen csak úgy hívjuk, hogy ON/OFF klímák. Ez az elnevezés sokat elárul a működésükről, ugyanis csak egy adott teljesítményen képesek működni a bekapcsolástól egészen a kikapcsolásig. Ezzel szemben egy inverteres klíma teljesítménye sokkal nagyobb tartományban mozog a beállított hőmérséklet, illetve a szoba levegőjének hőmérsékletétől függően. Ahogy egyre inkább közelít az általunk megadott hőfokhoz, annál jobban csökken a kompresszor teljesítménye. Ez a magyarázata annak, hogy egy inverteres klíma használata sokkal gazdaságosabb, mint egy régebbi modellé. Egy ilyen készülékkel akár 30-40%-os energiamegtakarítást is elérhetünk.