foghúzás

Foghúzás után lehet alkoholt inni?

Általános kérdés, hogy foghúzás után mit lehet és mit nem. Attól függetlenül, hogy rutinbeavatkozásnak számít egy fog eltávolítása, rendkívül igénybe tudja venni a szervezetet. Ilyenkor minden támogatást meg kell adni a testnek ahhoz, hogy a fog helye minél előbb regenerálódhasson. Az alábbiakban összeszedtük, mivel tudod támogatni a heg gyógyulását, és mi az, amit mindenképpen kerülj!

Mit NE TEGYÉL foghúzás után?

Kerüld a megerőltető mozdulatokat! Ha rendszeresen sportolsz, most azt is hanyagold 3-4 napig. Próbálj szélvédett helyen tartózkodni, hiszen a legkisebb huzat is negatívan befolyásolhatja a gyógyulást. Amennyit csak tudj, feküdj, ülj, hogy a hirtelen gyorsuló vérkeringés ne gátolja a véralvadást.

Mit NE EGYÉL foghúzás után?

Alapvetően a beavatkozás után 2-3 óra hosszáig kerülj minden ételt és italt, lehetőség szerint még a vizet is. Ahhoz, hogy minél előbb meginduljon a hámosodás folyamata – azaz a gyógyulás – bizonyos ételeket kerülnöd kell egy ideig. Ezek gyulladást okozhatnak a nyílt sebben, ami később elfertőződéshez vezethet, arról nem is beszélve, hogy nagyon hosszú időre nyúlhat a teljes regenerálódás. Kerüld a tejtermékeket, a fűszeres ételeket, a ropogtatnivalókat és az édességet. Próbálj olyan táplálékot választani a foghúzást követő 2-3 napban, amit nem kell nagyon megrágni, nem túl cukros és nem is túl sós. A forró levesek kifejezett tiltólistásak ilyenkor! A magas hőmérséklet vérbőséget okoz, ami szintén hátráltatja a seb gyógyulását.

Mit NE IGYÁL foghúzás után?

A fentiekből már sejthető, hogy a tej és az ivójoghurt tilos ilyenkor pár napig. A meleg tea, a forró kávé és a szénsavas üdítőitalokkal se kísértsd a sorsot! A foghúzás utáni napokban mindenképp érdemes mellőznöd az alkoholfogyasztást is, lehetőség szerint egy hétig próbáld meg vízzel, langyos natúr teával kiváltani az italokat. Az alkohol szintén vérbőséget okozhat, ami nem tesz jót egy nyílt sebnek: a vérzés újra megindul, és kezdődhet elölről a gyógyulás.

Öblögetni is kerülendő! Ne öblögess szájvízzel, de még tiszta vízzel sem, szintén legalább egy hétig. A foghúzás után egy üreg keletkezik ugyanis a fog helyén, amiben egy vérdugó segíti a gyógyulás megindulását. Fogmosáskor ügyelj arra, hogy extra puha fogkefét használj, és öblítéskor is inkább „átfolyasd” a tiszta vizet a seben, minthogy erősen öblögetni kezdj.

Szintén nem ajánlott üvegből inni a foghúzás utáni pár órában. Amikor az ajkad „lecuppan” az üveg szájáról, a szájüregben vákuum jön létre, ami egy szempillantás alatt eltávolíthatja a már említett vérdugót a helyéről, és a fentiek miatt ez szintén nem a legszerencsésebb.

Mit SZABAD foghúzás után enni és inni?

A tejeskávét például azzal válthatod ki – amennyiben nem túl meleg kávéról beszélünk – hogy növényi tejjel dúsítod az élénkítő italt. A teát hűtsd hideg vízzel, de azért a tiszta vízivásról sem szabad megfeledkezni. Plusz segítség lehet a szervezetednek az extra kollagénbevitel, ez a táplálék-kiegészítő ugyanis messze földön híres arról, hogy rendkívül nagy segítséget nyújt a sebgyógyulásban.

Bármilyen szigorúnak is tűnik ez a néhány sor, hidd el, hosszútávon nagyon hálás leszel magadnak, ha betartod az orvos utasításait, és próbálsz minél inkább alkalmazkodni a helyzethez!