lépcsős fúró

Mire jó a lépcsős fúró?

Ha valamilyen vékony fémlemezt kell fúrnunk, akkor jobb ha lépcsős fúrót választunk a megszokott csigás helyett. Ennek használatával ugyanis valóban tökéletes kör alakú lyukat fúrhatunk a lemezbe – ráadásul különféle méretekben. Viszont nem csupán ennyi előnye van a lépcsős fúrónak, hiszen nem csupán fém lemezek esetében lehet praktikus a használata.

Vékony fémlemezek fúrására

A lépcsős fúró úgy van kialakítva, mintha nagyon rövid és egyre nagyobb átmérőjű fúrók sorozata lenne. Ezért a csigás fúróval ellentétben fokozatosan tudjuk szabályozni a lukméretet, hiszen a fúrófej nem engedi, hogy hirtelen „belyukadjon” a lemezfelület. Ezzel egyrészt szabálytalan lukakat kapunk, másrészt a méretüket sem tudjuk megfelelően szabályozni. A másik fontos előnye, a már említett sorjamentesség. Míg a hagyományos, csigás fúrófejjel csúnya sorjákat kapunk – nem csak a fémnél, de a fánál is –, addig a lépcsős vagy kúpos fúróval ez nem fordul elő.

A vékony faanyagokkal történő munkára

Szintén hasznos lehet akkor is, ha valamilyen vékony falemezt szeretnénk megfúrni. Maga a fúrófej oldala ugyan nem rendelkezik mély vágattal, amivel belekapaszkodna a fába, viszont az 1-2 mm közötti vékony anyagokat tökéletesen keresztülviheti – anélkül, hogy átszakítaná azokat. Ha viszont mégis szükségünk van nagyobb erő kifejtésére, akkor a spirálos lépcsős fúrófej lehet a megoldás erre.

Műanyaglapokhoz és PVC csövekhez

A műanyagok esetében különösen fontos, hogy azok ne sérüljenek vagy repedjenek meg fúrás közben – ezzel ugyanis teljesen használhatatlanná tehetjük az anyagot. A lépcsős fúró ehhez is nagyszerű megoldás jelent. Finom, fokozatos mozgásával óvatosan kezeli az anyagot, ezáltal nem keletkezik felesleges feszültség a fúró és a munkaanyag között. Segítségével olyan precíziós munkákat is elvégezhetünk például PVC csövek esetében, ahol sokat számít, hogy mekkora méretű lukat fúrunk és milyen pontossággal. Ezért kifejezetten hatékony lehet azok számára is, akik olyan precíziós munkálatokat végeznek, ahol már 1-2 milliméter eltérés is sokat számít.

A bádogos munkák elengedhetetlen eszköze

Ha ereszcsatornát szeretnénk felújítani vagy éppen bádogillesztéseket felrakni, akkor mindenképp lépcsős fúrófejet használjunk ehhez. Egyrészt megkíméljük magunkat egy sor felesleges bosszúságtól, másrészt jóval szebb végeredményt kapunk, mint a csigás fúrók esetében. Ezért ez a fúrófej típus olyan munkákhoz is kiváló, ahol például a bádog mint díszítőelem szerepel.

Korrekciós műveletekhez

Ez a fúrófej az utómunkák vagy korrekciós művelet során is jól jöhet. Mivel többféle méretű lyukat fúrhatnunk vele, ezért alkalmas a korábbi csúnya fúrások eltüntetésére. Ez különösen fontos lehet például szellőzőnyílások fúrása esetén, az esztétika sokat számít. Ha ezt korábban csigás fúróval végeztük el, akkor később könnyedén kijavíthatjuk egy lépcsős fúrófej segítségével. Ez segít eltüntetni a korábban keletkezett sorjákat is.