műlencse

Mi az a monofokális műlencse?

Monofokális műlencse beültetésére szürkehályog műtét során vagy látásproblémák kezelése esetén kerülhet sor. Az eljárás keretében többféle műlencse áll rendelkezésre. Az elérhető típusok közül minden esetben összetett szempontok alapján történik meg a választás. Az alábbiakban megnézzük, mi is az a monofokális műlencse és milyen további típusai léteznek a műlencséknek!

Szempontok a műlencse kiválasztása során

A műlencse kiválasztása során természetesen az orvosi szempontok mellett egyéb tényezők is érvényesülnek, valamint a beteg személyes igényei is teret kapnak. A mindennapos tevékenységek, a páciens munkája, életmódja például kiemelt szereppel bír, ahogyan az is, hogy a továbbiakban szeretne-e még szemüveget hordani vagy sem. A szürkehályog műtét előtti vizsgálat eredményei, valamint a műlencse kiválasztása, tervezése során megállapított adatok is fontos szerepet kapnak a döntésben.

Annak érdekében azonban, hogy a beültetni kívánt műlencse tökéletes legyen, elengedhetetlen a pontos tervezés. Ezt egy speciális, erre szolgáló eszköz segítségével végzik el a szakorvosok. A folyamat során pontos méreteket vesznek a szemről, így megalkotható a hozzá perfekt módon passzoló műlencse.

A műlencsék típusai: monofokális műlencse, valamint trifokális és tórikus lencse

monofokális műlencsék tökéletes látást biztosíthatnak egy adott fókusztávolságra. Tehát például közelre vagy távolra. Így ennél a lencsetípusnál a továbbiakban szemüveg viselésére lehet szükség. Általános megoldás, hogy a monofokális műlencse mellé felírnak egy közellátásra szolgáló szemüveget, amelyet olvasáshoz vagy számítógépen végzett munkához kell viselnie a betegnek.

A trifokális műlencse jellemzője, hogy közelre, távolra és középtávolra is lehetővé teszi az éleslátást. Ez egy igazán kényelmes megoldás, hiszen a legtöbb trifokális lencsével rendelkező örökre elfelejtheti a szemüveg viselését. Épp ezért ez az egyik legnépszerűbb műlencse típus.

A műlencse ideális viselője olyan 50 év feletti egyén, aki nem szívesen hord szemüveget, így szeretne bármiféle eszköz nélkül élesen látni. Attól függetlenül, hogy a páciens szürkehályoggal él vagy sem, a trifokális lencse beültethető. Nem javasolt azonban akkor, ha valakinek az egyik szeme rosszabb, mint a másik, ahogy abban az esetben sem, ha egyéb szembetegségek (szemfenék meszesedés, retina vagy szaruhártya problémák) is fennállnak.

A tórikus műlencsék a cilinderes szemek korrekciójára szolgálnak. Mind a monofokális műlencse, mind pedig a trifokális kérhető cilinderes kivitelben is. A cilinderes szemüveggel rendelkezők számára tehát a műlencse tervezésekor a cilinder dioptriáját is figyelembe lehet és kell venni. Szerencsére mindkét típusú műlencse kombinálható cilinderrel is, így beszélhetünk cilinderes trifokális és cilinderes monofokális műlencséről is.

Mind a monofokális műlencse, mind pedig a trifokális lencse esetében kedvezőek a tapasztalatok. A betegek nem számoltak be megszokási problémákról, a műtét után jelentkező panaszok pedig hamar megszűntek. Mindenkinek, aki műlencse beültetésen vett részt, csupán egy dolga maradt: élvezni immáron tökéletes, éles látását!