otthonbiztosítás

Mi az a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás?

Bár sokan nem tulajdonítanak neki nagy jelentőséget, a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás több szempontból is egy roppant előnyös konstrukció. Azzal ugyan a legtöbben pontosan tisztában vagyunk, miszerint otthonunk védelméről sosem szabad megfeledkeznünk, ám hogy ez pontosan milyen módon történik, az már közel sem ilyen egységes. A lakásbiztosítás túlzás nélkül az egyik kötelező eleme pénzügyeinknek, hiszen relatíve alacsony költségek mellett az egyik legértékesebb vagyontárgyunk fedezetét teszi lehetővé. Ugyanakkor annak ellenére, hogy mennyire kardinális kérdés a lehető legoptimálisabb szolgáltatáscsomag megválasztása, gyakorta nem fordítunk kellő hangsúlyt a kérdésre. Ráadásul a lakásbiztosítások piaca óriási, a kínálat hatalmas és szinte lehetetlen pontosan meghatározni, melyik számunkra a legelőnyösebb a felhozatalból. Erre a problémára válaszul született meg a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) minősítés, amit csak a legszigorúbb kritériumoknak megfelelő ajánlatok kaphatnak meg. A konstrukció legfőbb célja a fogyasztók kényelme és az egyszerű áttekinthetőség, ugyanakkor emellett a minőségre is nagy hangsúly kerül.

Mit is takar pontosan a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás?

Lakásbiztosítás kötésekor általában az alapszolgáltatások mellett a számunkra lényeges kiegészítő lehetőséget igénybe véve állítjuk össze azt a csomagot, amiről úgy gondoljuk, hogy megfelelő védelmet nyújt. A problémát sok esetben azonban épp az okozza, hogy a különböző szolgáltatók eltérő ajánlatait csak hatalmas erőfeszítések árán tudjuk összehasonlítani, ezáltal szinte lehetetlen megtalálni a számunkra legjobb választást. Ezt a jelenséget kiküszöbölendő, a Magyar Nemzeti Bank megalkotta a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás minősítést, amit kizárólag pályázat útján lehet elnyerni. A cím megszerzéséhez számtalan követelménynek meg kell felelni, melyek minden esetben a fogyasztók érdekeit szolgálják. Szigorú előírás vonatkozik már magára az alapcsomagra is, aminek minden olyan káreseményre fedezetet kell nyújtania, ami egy háztartásban gyakorta előfordulhat. Ez 20 különböző tételt jelent, a feltételekben pedig pontosan rögzíteni kell a különböző kizárásokat és mentesüléseket. Már ebből is tökéletesen látszik, hogy a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás egy szigorúan szabályozott konstrukció, ám a valódi hangsúly a részleteken van.

Könnyedén kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbb csomagot

Míg a hagyományos lakásbiztosítások vonatkozásában gyakorlatilag kivitelezhetetlen az objektív összehasonlítás, addig az MFO esetében ennek épp az ellenkezője az igaz. Ugyanis nem csak az alapszolgáltatások egységessége elvárás, de a kiegészítő elemekre is éppúgy igaz ez. Ezek a külön igényelhető fedezetek elnevezésükben is minden esetben megegyeznek és a több mint két tucat elérhető opció segítségével könnyedén biztonságba tudhatjuk értékeinket. A szolgáltatás-kimaradásból eredő károktól kezdve az assistance lehetőségeken át az okos eszközök biztosításáig bezárólag gyakorlatilag mindenre kiterjeszthető a kockázatviselés. A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás esetében tehát egyetlen pillanatig sem kell azon aggódnunk, hogy vajon mit is takarnak pontosan az egyes elemek és ennek köszönhetően könnyedén összeállíthatjuk az igényeinkhez leginkább passzoló csomagot. Ugyanakkor fontos szem előtt tartani, miszerint a különböző feltételek, az egyes káreseményeket illető kizárások és a biztosítási összegek ettől függetlenül eltérhetnek. Emiatt a végső döntésünk meghozatalában érdemes kikérni egy független pénzügyi szakértő segítéségét, aki a legapróbb részleteket is figyelembe véve, tanácsaival nagyban megkönnyíti a választásunkat.

Éljünk a konstrukció nyújtotta előnyökkel

A könnyen összehasonlítható szolgáltatás mellett ugyanakkor a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás további pozitívumokkal is rendelkezik. A hagyományos lakásbiztosításokkal szemben ugyanis az MFO indexálását és a díjtételeket is egy központi sztenderd alapján számítják ki, így ár-érték tekintetében is könnyen összevethetők a különböző szolgáltatók csomagjai. Ráadásul a felmondás is jóval rugalmasabb. A szerződés nem csupán a megkötést követő két hétben szüntethető meg indoklás nélkül, de a negyedik negyedév elteltével háromhavonta van arra lehetőségünk, hogy kilépjünk a kockázatviselés alól, míg a hagyományos lakásbiztosításoknál ezt évente csak egyszer, az évforduló előtt tehetjük meg. Ami pedig talán még ennél is sokkal fontosabb előny, az a kárrendezés folyamatának gyorsasága. A bejelentést követő 2 napon belül a biztosítónak kötelező felvenni a kapcsolatot és mindössze 5 nap áll a rendelkezésükre a kárszemlére. Ezt követően újabb 5 nap telhet el a tényleges kárrendezésig, ami óriási segítséget jelent, főképp komolyabb eseményeket követően. Nem is kérdés tehát, hogy a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás számtalan olyan tulajdonsággal bír, amiknek köszönhetően rendkívül vonzó lehetőségnek számít a lakásbiztosítások piacán.