VRV

A VRF klímarendszer technológiája

A központi klímarendszerek népszerűsége egyre nő. Azt, hogy mi a különbség a lakossági klímaberendezések és a VRF klímarendszer között, a rendszer elemeivel lehet a legjobban érzékeltetni.

Az inverteres split klímáknál megszoktuk, hogy a beltéri egységhez hozzátartozik a kültéri társ, amit amit a házon kívül időnként elég nehéz elhelyezni. Ha egy több helységből álló üzemi területre, irodaépületre gondolunk, nem is tűnik gazdaságos megoldásnak minden helyiséghez külön egységpárokat felszerelni. Ilyenkor a legjobb megoldás a VRF rendszer. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy egy kültéri egységhez több beltéri egység csatlakozhasson, ezzel megoldódik a korábban említett probléma.

Jó megoldás a légcsatornázható klíma?

Ebben az esetben egy olyan központi egység oldja meg a nagyobb irodaépületek, speciális munkaterületek hűtését, melyek nagy teljesítménnyel, csővezetékeken keresztül jutnak e helyiségekbe, ezáltal a szellőztetés is megoldódik. A legjobb ott alkalmazni, ahol különben is mesterségesen kellene a szellőztetést megoldani, de magas telepítési és üzemeltetési költségekkel mindenképpen számolni kell, ez nem is kérdés.

A VRF sokkal gazdaságosabb technológia

Ha lényeges szempont a hőmérséklet szabályozásának gazdaságos megoldása – és miért ne lenne az -, akkor a VRF rendszer sokkal jobb megoldás lehet. A telepítési költségei sokkal kedvezőbbnek a VRF, azaz a váltakozó hűtőközeg áramlást biztosító berendezésnek. A különböző helyiségekbe telepített beltéri egység működését egy nagy teljesítményű kültéri egység biztosítja.

Családi házba is telepíthető VRF rendszerű klíma?

A nagyobb családi házakban kifejezetten jó megoldás lehet a VRF rendszer. Bár a baranyaklíma.hu oldalon inkább vállalati megoldásokat találunk, rendkívül hasznos információkat szerezhetünk erről a megoldásról és a VRF, VRV kifejezések jelentéséről.

Természetesen több szempont vizsgálatára van szükség ahhoz, hogy helyes döntést hozhassunk arról, hogy melyik esetben, milyen technológiát alkalmazunk az ideális, pihenést biztosító vagy a munkakörülményeket pozitívan befolyásoló hőmérséklet megteremtéséhez. Önmagában az inverteres klíma, a légcsatornázható klíma is és a VRF rendszer is tökéletes megoldás lehet. A szakember pontos magyarázatot tud adni arra, hogy melyik esetben, melyik a legjobb választás.