meglepetés

Miért szeretjük a meglepetéseket?

Hamarosan itt a karácsony és akár ajándékozóként, akár a meglepetés várományosaként, de izgalommal készülődünk a boldog pillanatokra. Sokan kifejezetten ellenzik az ajándékozást, ezzel megfeledkeznek a meglepetés fontosságáról is.

Az ajándékkosarak karácsonyra ugyanúgy szolgálhatják az hirtelen örömérzet alapját, mint egy komoly körültekintéssel megtervezett, akciódús jelenet, ami sokkal nagyobb eséllyel sülhet el balul, mint az egyedileg összeállított szeretetcsomagok.

Ha megvonjuk magunktól és szeretteinktől a meglepetéseket, akkor az agyunk dopaminrendszerét is megvonjuk az aktivizálástól. Hiszen a meglepetés hatására könnyebben összpontosíthatjuk figyelmünket és teljesen új nézőpontot kapunk. Sokkal sivárabb az élet e nélkül.

Az is igaz, hogy sokan félnek a meglepetésektől. Vajon mi ennek az oka? Az, hogy a az egyensúly és a fókusz meginog, a kontrollt elveszthetjük a váratlan szituációba pottyanva. Bár pozitív stressz, egyesek mégis határozottan kerülik az ilyen helyzeteket. Zárójelben csak annyit, ha az ajándéknak örül az érintett, akkor nem lesz számára terhes a meglepetés. A többit pedig most inkább hagyjuk.

Mégpedig azért, mert a legtöbb ember szereti a meglepetéseket. Biztos te is kaptál már „Legyen meglepetés!” választ a „Mit szeretnél karácsonyra?” kérdésre. Ez pedig egyáltalán nem ritka. Hiszen az agyunk a várt örömöknél kifizetődőbbnek találja a váratlanokat.

Honnan tudod, hogy meglepetést szereztél?

  • Nagyra nyitott szemeket látsz, a szemöldök megemelkedik, a felső szemhéj fel, az alsó lehúzódik.
  • A homlokon erőteljessé válnak a vízszintes ráncok.
  • A megajándékozott „lefagy”.

Persze ez általában csak rövid ideig tartó jelenség. A meglepetés viszont a jó kapcsolatok táplálója, amik izgalmas élménnyel gazdagítják az emlékpalettát. Mielőbb keressük fel a meglepetesem.hu  weboldalát és nézzünk szét a kínálatban az édes élményt okozó ajándékcsomagokért.