Bookmark and Share
 
Világítás korszerûsítés
A legújabb közvéleménykutatások szerint a gazdasági válság miatt egyre többen döntenek úgy, hogy új lakás vásárlása helyett a meglévõt korszerûsítik, újítják fel.
A világítás korszerûsítése igen fontos része ennek, hiszen a legkisebb költséggel tehetjük esztétikusabbá és energiatakarékosabbá otthonunkat.
Energiaköltségeink között a fûtés után a világítás foglalja el a második helyet, így érdemes foglalkozni annak korszerûsítésével.
Fényforrás csere
 
Azokban a lámpatestekben, ahol lehetséges, cseréljük a fényforrásokat energiatakarékos változatra. Süllyesztett spot lámpatestek esetében a halogén izzólámpát azonos méretû kompakt fénycsõre cserélve 80% energiát takaríthatunk meg úgy, hogy nem kell kevesebb fénnyel beérnünk.
A korszerû energiatakarékos fényforrások élettartama is hatszor-tízszer hosszabb az izzólámpáénál.
KLIKK A KÉPRE!
 
Energiatakarékos lámpatestek
 
Az általános világítás céljára szolgáló lámpatesteket cseréljük le energiatakarékos, kompakt fénycsöves változatra. A korszerû, elektronikus mûködtetõ egységgel szerelt termékek kiváló világítási komfortot biztosítana, villogás nélkül kapcsolnak be és vibrálásmentes a fényük. A kompakt fénycsövek élettartama tízszerese az izzólámpáénak és áruk is folyamatosan csökken.
KLIKK A KÉPRE!
 
Használjunk helyi megvilágítást
 
Ahelyett, hogy az egész helyiséget megvilágítanánk, alkalmazzunk energiatakarékos helyi megvilágításokat. Amellett, hogy jelentõs energiát takarítunk meg, a lakásunk esztétikai megjelenésén is sokat javíthatunk egyszerû eszközökkel. Világítsunk csak ott, ahol éppen szükség van a fényre!
 
KLIKK A KÉPRE!
 
Bútorvilágítás
 
Megúnt bútorainkat nem szükséges feltétlenül lecserélni. Az ügyesen kialakított bútorvilágítással meglévõ bútorainkat szinte újjávarázsolhatjuk.
 
KLIKK A KÉPRE!
 
Alkalmazzunk energiatakarékos irányfényeket

A LED-es irányfények lehetõvé teszik, hogy a világítás felkapcsolása nélkül is tájékozódjunk, ugyanakkor igen dekoratív megjelenést biztosítanak.
 
KLIKK A KÉPRE!
 
Mûhely- és garázsvilágítás

A poros, piszkos helyiségekben alkalmazzunk zárt (védett) fénycsöves lámpatesteket. Energiatakarékos világítást biztosítanak és a tisztításuk is nagyon könnyen elvégezhetõ.
A polikarbonátból készült lámpatestek (pld. DISANO gyártmányok) ütésállóak, így célszerû ilyen helyiségekbe ilyen típust választani.
 
KLIKK A KÉPRE!
 
Kültéri világítás
 
A kültéri világítás esetében is jelentõs energiát lehet megtakarítani energiatakarékos lámpatestek és alkonyatkapcsolók alkalmazásával.
 
Jó példa az összesen 52W teljesítményfelvételû fényvetõ, amelynek a fényereje kb. egy 300W teljesítményfelvételû halogén fényvetõnek felel meg, így 80% energiamegtakarítás érhetõ el.
 
KLIKK A KÉPRE!
 
Világítás tervezés, tanácsadás
és értékesítés magánszemélyeknek is.
 
Elõzetes bejelentkezést követõen ingyenes tervezéssel és tanácsadással segítjük a legjobb megoldás kiválasztásában.
 
KLIKK A KÉPRE!
 
Energiatakarékossági
alapfogalmak
 
Új rovatot indítottunk "Energiatakarékosság" címmel annak az érdekében, hogy tiszta vizet öntsük a témával kapcsolatos pohárba; eloszlassuk a tévhiteket, cáfoljuk a hamis információkat és szakmailag alátámasztott támogatást nyújtsunk az oldalunkra látogatóknak. A képre klikkelve többet tudhat meg folyamatosan fejlesztett rovatunkban.
KLIKK A KÉPRE!
 
Világítástechnikai alapfogalmak

A világítástechnikai alapfogalmak a KÉPRE KLIKKELVE tekinthetõk meg.
Nagyon hasznos lehet, ha tisztában vagyunk az alapfogalmakkal a világítás korszerûsítésének megkezdése elõtt. Természetesen ingyenes tanácsadással is segítjük az elképzelései megvalósításában.
KLIKK A KÉPRE!
 
A Világítástechnikai kislexikon
ITT tötlhetõ le.