Bookmark and Share
 
Az izzólámpa alkonya
 
Mikortól várható?
 
Az EU irányelve alapján 2009.szeptember 1-jétõl kezdõdõen 2016-ig fokozatosan kivonásra kerülnek az EU országokban a hagyományos és halogén izzólámpák. Az intézkedés eredményeként jelentõs energiamegtakarítás érhetõ el és egyben fontos lépés a klímaváltozás megelõzése érdekében is.
 

 
Mivel világítsunk?
 
Szerencsére napjainkban számtalan energiatakarékos fényforrás áll a rendelkezésünkre, amelyekkel pótolni tudjuk a hagyományos izzólámpákat, ezeket a lehetõségeket vesszük most sorra.
 
Kompakt fénycsövek
 
Kézenfekvõ megoldás az izzólámpa helyére közvetlenül becsavarható E14/E27 fejû kompakt fénycsõ. Ezek fényhasznosítás 80%-kal kedvezõbb az izzólámpánál és élettartamuk is 6-10 szerese azokénak, az elektronikus mûködtetõ egységnek köszönhetõen villogás nélkül kapcsolnak be és vibrálásmentes a fényük. Természetesen a beszerzési áruk is lényegesen magasabb, de az energiamegtakarításnak köszönhetõen kb. 1 év alatt megtérül a befektetés.
 
Elterjedésük egyik fõ akadálya, hogy esztétikailag nem illenek az olyan fõleg háztatásokban használt lámpatestekbe, ahol látható a fényforrás. Zárt, burával ellátott lámpatestekben azonban tökéletes megoldást biztosítanak.
A gyártók többsége erre a problémára is talált megoldást; a kompakt fénycsövet egy az izzólámpára hasonlító burával takarják el és a fényforrás mérete is hasonló az izzólámpáéhoz. A burkolat miatt ezek fényhasznosítása rosszabb, mint bura nélküli társaiké, azonban így is lényegesen kedvezõbb az izzólámpánál.
 
A kompakt fénycsövek eddigi gyorsabb elterjedését akadályozta az is, hogy nem voltak fényerõszabályozhatóak az izzólámpákhoz kialakított fényerõszabályozó kapcsolókkal. A vezetõ gyártó cégek ma már egyre több olyan kompakt fénycsövet kínálnak, amelyek szabályozhatók a meglévõ kapcsolóval. Sajnos egyenlõre ezen termékek ára igen magasnak mondható, de hosszútávon mindenképp megtérül a többlet befektetés.
 
Halogén izzólámpák
 
A korszerû kompakt fénycsövek már nagyon komfortos világítást biztosítanak, ennek ellenére sokan idegenkednek tõle és inkább ragaszkodnak az izzólámpákhoz. Az õ számukra is van azonban megoldás. Az EU direktíva nem vonatkozik a javított fényhasznosítású, C energia osztályba sorolt halogén izzólámpákra. Ilyenek például a RADIUM cég xenon töltésû halogén izzólámpái.
 
A halogén izzólámpák helyett is sok esetben célszerû energiatakarékosabb megoldást választani. Erre is egyre több megoldást kínálnak a gyártók a halogén szpotlámpáktól a fényvetõkig. Az energiamegtakarítás és a hosszabb élettartam miatt ezek a megoldások is gyorsan megtérülnek.
 
LED-es fényforrások
 
Egyre jelentõsebb szerepet töltenek be a világítástechnikában a fénykibocsátó diódák, vagyis a LED fényforrások. Számos elõnnyel rendelkeznek, energiatakarékosak (fényhasznosításuk jelenleg a halogén izzólámpa és a kompakt fénycsövek fényhasznosítása között szóródik), hosszú életartam (20 ezer óra és 100 ezer óra között), fényük UV és IR mentes, alacsony a mûködésû hõmérsékletük, kicsi a méretük, egszerûen vezérelhetõek és nem érzékenyek a rázkódásra.
 
A jelenleg kereskedelmi forgalomban lévõ LED fényforrások elsõsorban dekoratív, kiemelõ és irányjelzõ világítás céljára alkalmasak, de az igen intenzív fejlesztéseknek köszönhetõen az általános világításban is hamarosan teret fognak hódítani. Az igazi áttörést az un. organikus LED-ektõl (OLED) várják a fejlesztõk.
 
A LED fényforrások az igen erõs marketingnek köszönhetõen egyre több ember figyelmét keltik fel, folyamatosan nõ az értékesítésük, évente megduplázódik, azonban sokakat csalódást ért, mert olyan célra próbálták azokat használni, amelyre az adott LED nem alkalmas. Javasoljuk, hogy LED fényforrás vásárlásaval forduljanak szaküzletekhez, ahol megfelelõ tanácsokkal tudják ellátni és az adott feladatra leginkább megfelelõ terméket fogják kínálni.
 
Jótanácsok
 
Az energiatakarékos fényforrások vásárlásához szeretnénk néhány megszívlelendõ tanácsot adi.
 
(1) Lehetõleg szaküzletben vásároljunk ilyen terméket, mert ott tudnak tanácsot adni és segítenek a legjobb megoldás kiválasztásában.
 
(2) Célszerû az ismert gyártók termékeit választani annak ellenére, hogy azok általában drágábbak. Az ismeretlen nevû, de olcsó távolkeleti gyártmányok a legtöbb esetben csalódást fognak okozni rövid élettartamukkal, alacsonyabb fényáramukkal és zajkeltõ mûködésükkel.
 
(3) Az olyan helyiségekben, ahol gyakori a ki-bekapcsolás és rövid ideig használjuk a világítást (WC, fürdõszoba, kamra stb.) célszerû inkább halogén világítást használni, mivel a gyakori kapcsolgatás csökkenti a kompakt fénycsövek élettartamát.
 
(4) A mûködésképtelen fénycsöveket és kompakt fénycsöveket ne dobjuk a szemétbe, mivel számos igen környezetszennyezõ anyagot tartalmaznak. Az országban számtalan begyûjtési pont van, ezekben helyezzük el az elhasznált fényforrásokat. A begyûjtést végzõ vállalatok gondoskodnak a szennyezõ anyagok megfelelõ kezelésérõl.
 
Mibe kerül ez?
 
Az izzólámpák megszûntetése jelentõs költségeket ró a felhasználókra, a gyártókra és az országok költségvetésére is.
 
A felhasználóknak az izzólámpáknál lényegesen drágább fényforrásokat kell vásárolniuk, azonban a többletköltségek az energiamegtakarítás miatt gyorsan megtérülnek.
 
A gyártóknak jelentõs izzólámpa gyártó kapacitásokat kell felszámolniuk, új gyártósorokat, technológiákat kell telepíteniük. Az új termékek bevezetése jelentõs kutatási, fejlesztési és marketing költségekkel járnak. Ezek a jelentõs beruházások csak hosszabb távon térülnek meg.
 
Az egyes érintett országoknak gondoskodni kell a keletkezõ erõsen szennyezõ hulladékok feldolgozásáról, tárolásáról és újrahasznosításáról. Az izzólámpa gyártások megszûntetése átmenetilag a munkanélküliség növekedését is eredményezheti, ami újabb terheket ró a gazdaságokra.
 
Megéri?
 
Jelenlegi ismereteink szerint hosszú távon mindenképpen helyes döntés az izzólámpák megszûntetése. Az energiafelhasználás jelentõs csökkenése várható, így környezetszennyezõ erõmûvi kapacitások szüntethetõk meg. Az alacsonyabb energiafelhasználás csökkenti Európa energifüggõségét is az energia forrásokkal rendelkezõ államoktól.
 
Mit tegyünk még?
 
Tegyünk el emlékbe néhány izzólámpát, hogy unokáinknak megmutathassuk mivel világítottunk régen. Az izzólámpa több mint 100 éve meghatározó eleme életünknek, nehéz lesz megválni tõle, de reméljük, hogy halálával nem alszik ki a fény az életünkbõl.

Kompakt fénycsõ E14-es fejjel

Normál izzó formájú és méretû kompakt

Gyertya izzó formájú és méretû kompakt

Tükrös izzó formájú és méretû kompakt

Kisgömb izzó formájú és méretû kompakt

Gyertya izzó formájú és méretû halogén

Normál izzó formájú és méretû halogén

GU10 fejû kompakt fénycsõ halogén helyett

R7s fejû kompakt fénycsõ halogén helyett

R7s fejû kompakt fénycsõ halogén helyett

GU10 fejû LED halogén helyett

GU10 fejû POWER LED halogén helyett

E27 fejû LED izzólámpa helyett

 
Energiatakarékossági
alapfogalmak
 
Új rovatot indítottunk "Energiatakarékosság" címmel annak az érdekében, hogy tiszta vizet öntsük a témával kapcsolatos pohárba; eloszlassuk a tévhiteket, cáfoljuk a hamis információkat és szakmailag alátámasztott támogatást nyújtsunk az oldalunkra látogatóknak. A képre klikkelve többet tudhat meg folyamatosan fejlesztett rovatunkban.

 
Világítástechnikai alapfogalmak

A világítástechnikai alapfogalmak a KÉPRE KLIKKELVE tekinthetõk meg.
Nagyon hasznos lehet, ha tisztában vagyunk az alapfogalmakkal a világítás korszerûsítésének megkezdése elõtt. Természetesen ingyenes tanácsadással is segítjük az elképzelései megvalósításában.
 
A Világítástechnikai kislexikon
ITT tötlhetõ le.